Základní škola Černíkovice

projekt: 2017-2021

místo: Černíkovice

stav: dokončeno

Prvotní představa obce Černíkovice byla rekonstrukce stávající základní školy. Námi provedený průzkum a celkové zaměření stavby ale prokázali, že by toto řešení bylo neekonomické a velmi náročné. Proto jsme se rozhodli předložit obci návrh studie nové základní školy v pasivním standardu, který byl jednoznačně odsouhlasen.

Návrh celého komplexu obsahuje zmíněnou ZŠ, propojovací krček s tělocvičnou a venkovní sportovní hřiště. Komplex byl rozdělen do stavebních etap a momentálně je dokončena a v provozu ZŠ.

Základní škola je řešena dvoupodlažní s celkovou kapacitou 80 dětí. V přízemí jsou dvě třídy z toho jedna zároveň využívána jako družina, dále zázemí pro učitele, ředitelna a hygienická zázemí. Ve druhém nadzemním podlaží jsou další dvě třídy, které propojuje počítačová učebna. Nechybí ani knihovna, hygienické zázemí a technická místnost. Dále je zde třída výtvarné výchovy vybavená moderními potřebami.

Obě podlaží disponují velice širokou chodbou, která je prosvětlena velikými prosklenými otvory a ve druhém nadzemním i světlovody. Tyto chodby dětem slouží pro trávení přestávek, mají zde i fotbálek nebo stolní tenis.

Vzhled školy i interiér je volen hravý, barevný a účelný. Děti se zde cítí velice hezky a přímo od nich máme milé odezvy.

Okolí školy je prostorné pro venkovní hry i sporty. Po dokončení další etapy a výstavby tělocvičny se sportovním hřištěm bude škola kompletní nejen pro využití sportovního zázemí žáky, ale i obyvatelé obce budou mít možnost sportovního vyžití.

 

Stavba roku Královéhradeckého kraje 2022

Základní školu jsme přihlásili do soutěže STAVBA ROKU KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE. Škola získala zvláštní cenu poroty, která ocenila právě hravost a celkové prostorové řešení i technické detaily stavby.

Vizualizace ZŠ po dokončení finální etapy